Върховен касационен съд

Уеб браузeрът ви е много стар и сайтът не се изобразява правилно

ПРЕСОФИС

Новини и официални съобщения на ВКС

 

ВКС реши окончателно делото за организирана престъпна група за разпространение на наркотици, водено срещу Златомир Иванов и други девет подсъдими

С Решение № 269/27.02.2018 г. по наказателно дело № 946/2017 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изменява решението по в.н.о.х.д. № 304/2016 г. на Апелативния специализиран наказателен съд в частта му относно осъждането на Тодор Цветанов, Добромир Добрев и Галин Лазаров, като намалява наложеното на Цветанов наказание за престъпление по чл. 321, ал. 3, пр. 2, пр. 3, алт. 10, т. 2 вр. с ал. 2 от НК от 4 г. и 6 месеца на 3 г. и 6 месеца „лишаване от свобода“. Съдът преквалифицира деянието, за което е признат за виновен Добрев, от такова по чл. 354а, ал. 2, изр. 1, пр. 1 вр. с ал. 1, изр. 1, пр. 4, алт. 1 от НК в по-леко наказуемо по чл. 354а, ал. 1, изр. 1-во, пр. 4-то, алт. 1-ва от НК и намалява наложеното му наказание от 6 г. „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 10 000 лв. на 3 г. „лишаване от свобода“ и 6 000 лв. „глоба“ и отлага изтърпяването за срок от 5 г. Съдът преквалифицира деянието, за което е признат за виновен Лазаров, от такова по чл. 354а, ал. 2, изр. 1, пр. 1 вр. с ал. 1, изр. 1, пр. 4, алт. 1 от НК в по-леко наказуемо по чл. 354а, ал. 1, изр. 1-во, пр. 4-то, алт. 1-ва от НК, като намалява наложеното наказание от 4 г. „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 10 000 лв. на 3 г. „лишаване от свобода“ и 6 000 лв. „глоба“ и отлага изтърпяването за срок от 5 г. Потвърждава въззивното решение в останалата му част. Решението не подлежи на обжалване.

Делото във ВКС е образувано по протест на прокуратурата и по жалби на седем от подсъдимите срещу въззивното решение на АСНС, с което частично е изменена присъдата на Специализирания наказателен съд.

Наложените наказания след окончателното решение на ВКС по делото са:

Част от подсъдимите са признати за невиновни и са оправдани изцяло по повдигнатите им обвинения:

Съдебният състав на ВКС не приема твърдението в касационния протест за допуснато съществено процесуално нарушение при анализа на доказателствата по делото относно оправдаване на част от подсъдимите. В решението на ВКС се подчертава, че показанията на свидетел с № 28, към които се фокусира държавното обвинение в протеста, са обсъдени в цялост от въззивната инстанция, като с основание е отхвърлена възможността да се възприемат твърдения, които възпроизвеждат дочути по слух обстоятелства. „Трайната съдебна практика напълно отхвърля възможността подобни обстоятелства да са в основата на изводи за виновността на един или друг подсъдим, като няма никаква причина подобен подход при оценката на такива дочути твърдения да бъде изоставен“ – пишат върховните съдии. Те обсъждат в мотивите си показанията на свидетелите с тайна самоличност, като приемат, че във въззивното решение няма избирателно кредитиране на показания в отделните им части, а съдът е дал вяра само на личните възприятия на тези свидетели. „Вътрешното убеждение на въззивната инстанция не е опорочено, а е изградено на солидно аргументирана доказателствена основа, в съответствие с правните принципи, които изискват сигурни и безспорни доказателства за определяне на виновността на едно лице“ – категорични са съдиите от ВКС. Обвинението не е съумяло да представи по убедителен начин доказателства за трайното сдружаване на оправданите лица, установяването на определена йерархична (което не е задължително) структура и разпределение на функциите, а съдът, въпреки положените усилия, не е успял да допълни тези съществени пропуски, поради което логично и обосновано е взел решение да потвърди оправдаването им.

Върховните съдии приемат за напълно основателно оплакването в касационната жалба на подсъдимия Добрев (поддържано и от представителя на държавното обвинение) за нарушение на материалния закон. Той е признат за виновен за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества в големи размери. В мотивите на ВКС се посочва, че стойността на предмета на престъплението е определена на 2 300,88 лв., а задължителната съдебна практика на ВКС определя големите размери като парична равностойност, надхвърляща 70 минимални работни заплати за страната, в случая това следва да е стойност, надхвърляща 18 900 лева. С признаването на Добрев за виновен по тази квалификация съдилищата са нарушили материалния закон, което изисква деецът да бъде оправдан по нея, като се приложи закон за по-леко наказуемо престъпление.

По отношение на касационната жалба на подсъдимия Лазаров съдът излага идентични мотиви да се приложи закон за по-леко наказуемо престъпление, тъй като предметът на престъплението е с парична стойност 1 038,92 лв.

СЪДЕБНА ПРАКТИКА
Тълкувателни дела Дела с изключителна значимост и интерес Дела за организирана престъпност Дела за корупционни престъпления Регистър на делата срещу журналисти и медии Регистър на делата за трафик на хора Уведомления за разследване на главния прокурор или на негов заместник Регистър на отводите Искания до Kонституционния съд Преюдициални запитвания Формуляри
ЗА СЪДА
Състав и структура Нормативна уредба Декларации ЗПКОНПИ Документи ЗДОИ Документи ЗЗЛД История на ВКС Анализи и доклади Конкурси Профил на купувача Учебни и почивни бази Ведомствени жилища
СЪДЕБНА ПАЛАТА
Обща информация История и архитектура