Върховен касационен съд

Уеб браузeрът ви е много стар и сайтът не се изобразява правилно

ПРЕСОФИС

Новини и официални съобщения на ВКС

 

Ден на отворените врати се проведе във Върховния касационен съд

На 4 октомври 2019 г. във Върховния касационен съд (ВКС) бе проведен ден на отворените врати в рамките на инициативата за ежегодно организиране на такова събитие в звената на съдебната система. През 2019 г. информационната кампания е озаглавена „Открито за съдебната власт“.

Гости на Върховния касационен съд бяха дванадесетокласници от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика. В зала „Тържествена“ на Съдебната палата те разговаряха за съдебната система в България и за видовете дела, които се разглеждат от ВКС, с председателя на съда Лозан Панов и със съдиите Мими Фурнаджиева от Гражданската колегия и Даниела Атанасова от Наказателната колегия.

Въпросите, които интересуваха учениците, бяха свързани с обхвата на имунитета на съдиите, дали върховните съдии се назначават с конкурс или ги издигат по заслуги в службата, кой и как определя съдебните състави по отделните дела, съдиите във ВКС дали се интересуват от осъдителни решения срещу България в Европейския съд по правата на човека, дали след като е излязло решение/присъда на последна инстанция, може делото да се възобнови.

Домакините на срещата от ВКС отговориха и на въпросите вярно ли е, че една част от съдиите са членове на масонски организации и се съобразяват с решенията на членове на съответната масонска ложа, дали се влияят съдиите от статии и медийни публикации, както и дали се притесняват за сигурността си, особено ако разглеждат дела с т. нар. мафиоти.

Сред другите питания на гимназистите към съдиите бяха кое е най-хубавото в тяхната професия, защо толкова често се менят законите в България и как това влияе на съдиите, дали статутът, свързан с независимостта на съдиите, ограничава контактите им и общуването с хората, какъв тип срещи в делничното си общуване се пазят да провеждат, дали има случай на произнесени от тях присъда или решение, за което съжаляват човешки.

В рамките на деня на отворените врати учениците се запознаха с историята на Съдебната палата в София, която е паметник на културата, научиха подробности за строителството, архитектурата и произведенията на изкуството в храма на Темида.

СЪДЕБНА ПРАКТИКА
Тълкувателни дела Дела с изключителна значимост и интерес Дела за организирана престъпност Дела за корупционни престъпления Регистър на делата срещу журналисти и медии Регистър на делата за трафик на хора Уведомления за разследване на главния прокурор или на негов заместник Регистър на отводите Искания до Kонституционния съд Преюдициални запитвания Формуляри
ЗА СЪДА
Състав и структура Нормативна уредба Декларации ЗПКОНПИ Документи ЗДОИ Документи ЗЗЛД История на ВКС Анализи и доклади Конкурси Профил на купувача Учебни и почивни бази Ведомствени жилища
СЪДЕБНА ПАЛАТА
Обща информация История и архитектура