19 септември 2016 г.

Ученици от 20-то основно училище „Тодор Минков” разгледаха столичната Съдебна палата в рамките на инициативата „Европейски дни на наследството”

 

На 17.09.2016 г. ученици от пети клас в столичното 20-то основно училище „Тодор Минков”, придружавани от учители и родители, разгледаха Съдебната палата в София, като се запознаха с историята на сградата, която е паметник на културата. Децата разгледаха Конферентната зала и бяха впечатлени от зала № 15 „Тържествена”, в която е емблематичната мозайка „Темида” – дело на художника Иван Пенков, сътворил и стъклописите в Съдебната палата в Русе и проектирал стъклописа „Темида” в Министерството на правосъдието.

Учениците научиха кои съдилища и прокуратури са настанени в Съдебната палата, къде в една съдебна зала са местата на съдиите, прокурорите, страните по делата, адвокатите и свидетелите. Децата питаха дали те могат да водят дела срещу възрастни или срещу свои съученици, като си пожелаха никога да не им се налага да бъдат съдени, а да влизат в съдебна зала само ако бъдещата им професия е свързана със съдебната система.

Посещението на учениците бе в рамките на инициативата „Европейски дни на наследството”, която се провежда ежегодно от 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, и предоставя възможност на гражданите да посетят исторически сгради, обикновено затворени за публика.

 

 

 

 

За мнения и технически проблеми използвайте: web_support@vks.bg.