01юни 2006 год.  

Ръководството и съдиите от ВКС желаят да се огласи публично дали са били сътрудници на ДС и други силови институции

Pъководството и член-съдиите на Върховния касационен съд изпратиха днес, 1 юни 2006 г., молба до министъра на вътрешните работи Румен Петков, министъра на отбраната Веселин Близнаков, директора на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров и директора на Националната служба за охрана ген. Румен Миланов. В молбата се казва дословно:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Съгласно Конституцията съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Съдебната власт е независима. При осъществяването на своите функции съдиите се подчиняват само на закона.

Независимостта на съдиите е най-важното условие и гаранция за истинско правосъдие. Тази независимост може да бъде застрашена по много начини. Един от тях е евентуалното въздействие от страна на структурите на бившата Държавна сигурност и други силови институции на тоталитарната държава. Във връзка с това ние - ръководството и съдиите от ВКС, се обръщаме с молба към вас да огласите публично били ли сме сътрудници на тези служби или не.

Броени месеци преди влизането на България в Европейския съюз обществото у нас и европейските ни партньори трябва да знаят истината за независимостта и моралния облик на съдиите от Върховния касационен съд.

Под молбата са се подписали 88 съдии (в това число председателят Иван Григоров и тримата му заместници), които представляват целия състав на ВКС. Само един съдия е отказал да се подпише с аргумента: “Не! Всеизвестно е, че някои издействаха унищожаване на досиетата си. Щом е така, не да се отварят, а да се унищожат”.
 

НАЧАЛНИК НА КАБИНЕТА

НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВКС:

АСЯ ГРЪНЧАРОВА