19 май 2006 год.

Уточнения по повод заключенията в доклада на Сметната палата за извършен одит на Висшия съдебен съвет

Във връзка с появилите се в медиите информации по повод заключенията в доклада на Сметната палата за извършен одит на Висшия съдебен съвет ВКС уточнява:

Констатациите в доклада за нарушения на процедурата при избор на изпълнител на обществена поръчка за ремонт на Съдебната палата се отнасят само за втория изпълнител - фирмата ЕКСА АД. Тази фирма беше избрана от Висшия съдебен съвет по изрично настояване на прокурорите – членове на ВСС, по време на мандата на главния прокурор Никола Филчев. Въпросната фирма ремонтира единствено служебните помещения на прокуратурата.

По сигнал от ръководството на ВКС и във връзка с констатациите на Сметната палата относно договора с ЕКСА АД и неговото изпълнение в момента се извършва прокурорска проверка.

Срещу лица, наети от тази фирма, е образувано и следствено дело за нанасяне на телесна повреда през септември 2005 г., когато на тротоара пред Съдебната палата пострада гражданка поради ремонта на служебните помещения на прокуратурата на ІV етаж.

Реконструкцията на Съдебната палата, възложена от ВКС на фирмата ЕНЕМОНА АД, приключи във всички съдилища в сградата, в Софийската градска прокуратура, 20 съдебни зали и основните фоайета. В момента се работи на ІV етаж, където още се ремонтират 4 съдебни зали и фоайетата. В процес на завършване са помощните помещения в сутерена, както и централното стълбище. Предстои обновяване на фасадата на Съдебната палата.

 

НАЧАЛНИК НА КАБИНЕТА
НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВКС:

АСЯ ГРЪНЧАРОВА

НАЧАЛНИК НА КАБИНЕТА
НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР:

ВЕРОНИКА ТРИФОНОВА