28 април 2006 год.  

ВКС намали присъдата на Майкъл Шийлдс

С решение от днес, 28 април 2006 г., Върховният касационен съд изменя въззивното решение на Варненския апелативен съд по дело № 257/2005 г., като намалява наказанието на подсъдимия Майкъл Шийлдс за престъпление по чл.116, ал. 1, т. 11 във връзка с чл. 18, ал. 1 от Наказателния кодекс (умишлен опит за убийство по хулигански подбуди) от 15 на 10 години лишаване от свобода. ВКС е взел предвид преди всичко факта, че деянието е завършено във фазата на опита, както и смекчаващите вината обстоятелства: възрастта на подсъдимия – 18 години, положителната характеристика и чистото му съдебно минало.

Със същото решение ВКС увеличава размера на обезщетението в полза на пострадалия Мартин Юлиянов Георгиев за причинени неимуществени вреди от 120 000 на 200 000 лева, които Шийлдс следва да му заплати. ВКС е мотивиран от обстоятелството, че последиците от влошеното здраве на пострадалия са много тежки. В решението на ВКС (от 21 страници) между другото е записано, че “...общественото мнение в родината на подсъдимия Шийлдс съзнателно е манипулирано чрез избирателно представяне само на част от информацията по наказателното дело, с цел да се компрометира българската съдебна система, като се създаде невярна представа за това правова държава ли е България – страната, в която английски футболни фенове няколко дни и нощи са се държали непристойно, чрез вандалско и грубо поведение и грубо незачитане на реда в хотела и на обществени места”.

Решението на върховната съдебна институция ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване. Майкъл Шийлдс беше осъден след като на 30 май 2005 г. в курорта Златни пясъци група пияни английски младежи – фенове на футболен клуб на град Ливърпул хулиганстват и безпричинно нанасят побой над българския гражданин Мартин Георгиев. На трите съдебни инстанции по безспорен начин е установено, че Шийлдс нанася с голям камък удар по главата на падналия Георгиев и му причинява сериозна травма. Смъртният изход от инцидента е предотвратен само благодарение на бързата и висококвалифицирана намеса на хирурзи и невролози във варненска болница.