15 февруари 2006 год.  

Съобщение на председателя на Върховен касационен съд

На заседанието на Висшия съдебен съвет, проведено на 16 ноември 2005 г., лицето Филчев предложи на председателя на Върховния касационен съд да се запознае с материали, които според Филчев “съдържат данни за корупция от страна на председателя на ВКС Иван Григоров”.

Пред ВСС председателят Григоров категорично отказа да се занимава с доноси и клевети на Филчев и поиска, ако такива данни съществуват, те да бъдат предоставени на ВСС – единствената институция, която по конституция има право да разследва магистрати. Вместо да бъдат предоставени на ВСС Филчев е изпратил въпросните материали до президента на републиката Георги Първанов, който е отказал да се занимава с доноси и незабавно ги е върнал на прокуратурата. След този неуспешен опит за компромат Филчев се опитал да повтори атаката и изпратил материалите на председателя на Народното събрание Георги Пирински, който също отказал да се занимава с тях и ги върнал на прокуратурата.

Председателят на ВКС притежава много преди 16 ноември 2005 тези материали, в които има данни, че трима прокурори от Върховната касационна прокуратура са извършили престъпления по служба.
Към днешна дата Филчев и обкръжението му са силно притеснени от идеята на ВКС, която получи подкрепа от всички ръководители на звена в съдебната власт, да се извърши проверка на доходите и имуществото на висшите магистрати за евентуална корупция. Това обяснява днешната компроматна истерия.