23 януари 2006 год.  

Европейският комисар по правосъдието Франко Фратини се срещна с председателя на Върховния касационен съд

СрещатаСъдебна зала на заместник-председателя на Европейската комисия Франко Фратини с председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров продължи 45 минути. Присъстваха министърът на правосъдието Георги Петканов, зам.-министърът на вътрешните работи Бойко Коцев, ръководителят на делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас.

Г-н Григоров изложи вижданията на ВКС за съдебната реформа и постигнатия от България напредък в тази област съгласно препоръките на Европейския съюз. Г-н Фратини специално подчерта, че високо оценява участието на българския ВКС в Мрежата на председателите на върховните съдилища от ЕС и увери, че ще ни оказва подкрепа в тази насока.

Франко Фратини заяви, че винаги си дава сметка за “двете страни на монетата” – от едната е независимостта на магистратите, а от другата – тяхната отговорност. Еврокомисарят обеща да помага на България да се присъедини към Европейския съюз още на 1 януари 2007 г.

По идея на председателя на ВКС Иван Григоров зам.-председателят на ЕК Франко Фратини и съпровождащите го лица, заедно с министър Петканов, зам.-министър Коцев и посланик Куркулас влязоха в съдебна зала по време на заседание по наказателно дело на Софийския градски съд.
Гостът, правосъдният министър и зам.-министърът на вътрешните работи разгледаха част от Съдебна палата и останаха възхитени от реконструкцията й.