19 декември 2005 год.  

Имало ли е взлом в прокуратурата?

Във вестник “Дневен труд” от 18 декември (неделя) е публикувана информация за “Взлом в прокуратурата”, според водещото заглавие на първа страница. Върховният касационен съд, като стопанин на Съдебната палата, незабавно направи проверка по случая и установи следното:

1. Помещенията на главния прокурор на ІV етаж на Съдебната палата имат собствена охранителна инсталация към СОД (МВР). В сряда (14 декември) вечерта малко след 20.00 часа в СОД е получено алармено съобщение от кабинета на главния прокурор.

2. Три минути след сигнала служители на СОД са били на ІV етаж в Съдебната палата пред вратата на коридора, водещ към помещенията на главния прокурор. Заедно с двама служители на съдебна охрана те веднага са започнали външна проверка на обекта и са установили, че металната входна врата е здрава и няма следи от насилие.

3. Минути след приключването на огледа в централата на СОД е получен нов алармен сигнал от кабинета на главния прокурор. По същото време служителите на СОД и съдебната охрана са били пред металната врата. Тогава дежурният в СОД офицер е уведомил по телефона лицето Никола Калинов - ръководител на администрацията на главния прокурор. Калинов се свързал по телефона с Теодора Стоева – секретарка на главния прокурор.

4. След около един час Калинов и Стоева са пристигнали в Съдебната палата, отворили са входната врата към коридора на главния прокурор и са извършили проверка в помещенията, при която не са установили никакви нарушения.

5 .Малко след 22.00 часа секретарката Стоева е предала обекта за охрана. Охраната е продължила през цялата нощ и е вдигната в четвъртък (15 декември) след 8.30 часа, когато прокурорите и служителите за започнали да пристигат на работните си места.

Според специалисти причината за задействане на алармата е от техническо естество. Използването на “инцидента” за злепоставяне на Върховния касационен съд е поредното тиражиране на лъжи и клевети срещу него във вестника, който се е специализирал по тази тема.