04 ноември 2005 г

Тържественото събрание по повод 125 г. от създаването на Върховния касационен съд.

Трябва спешно да се реши дали съдебната реформа се нуждае от конституционни промени, каза президентът Георги Първанов на тържественото събрание по повод 125 г. от създаването на Върховния касационен съд.

В момента във ВКС работят 85 съдии. Пред тях държавния глава Георги Първанов обяви, че съдебната реформа е в последната си фаза, но тя не може да има успех, ако при нейното реализиране не се вземе предвид мнението на магистратите.

Според президента трябва да се проведе задълбочен експертен анализ на глава "Съдебна власт" от Конституцията и на тази основа парламентарно представените политически сили да започнат консултации и да се вземе решение за създаването на специална комисия по този въпрос.

По искане на ВКС конституционният съд се произнесе по въпроса за промени в конституцията и откри някои възможности за такива промени, припомни Георги Първанов. "Смятам, че инерцията не трябва да се губи и бързо трябва да се очертаят онези решения, които ще направят съдебната ни власт по-открита и по-отговорна към обществото",подчерта президентът.

В приветственото си слово към гостите на тържеството председателят на ВКС Иван Григоров отново посочи, че са необходими промени в основния закон, свързани с досъдебното производство.

В церемонията с емоционални речи участваха президентът Георги Първанов, председателят на 40-тото Народно събрание Георги Пирински, министърът на правосъдието професор Георги Петканов, доайена на българските юристи професор Живко Сталев, преподавал на повечето от действащите в момента юристи и председателите на Върховния административен съд - Константин Пенчев и на Конституционния съд Неделчо Беронов.

Тържеството уважиха бившите премиери Иван Костов и Жан Виденов, бившият главен прокурор Иван Татарчев, правосъдният министър в предишното правителство, сега съдия Антон Станков, многобройни магистрати, политици, посланици, депутати и журналисти.