15 ноември 2012 г.

На 16 ноември ВКС ще гледа искането на главния прокурор за възобновяване на делото за побоя на язовир Искър през 1999 г.

 

Утре ВКС ще гледа искането на главния прокурор за възобновяване на делото, по което са били обвинени 7 полицейски служители за нанасяне на телесна повреда и хулиганство. Искането на главния прокурор е след решението на Европейския съд по правата на човека, заведено от българските граждани Светльо Шишков и неговия син Славейко Шишков.

На 08. 08. 1999 г. жалбоподателите и техни приятели си почивали на край езерото и карали моторна лодка. От две коли слезли 7 мъже с камуфлажни униформи, някои носили надпис „Полиция”. Започнали да обиждат жалбоподателите и техните приятели и да ги заплашват. Накарали ги да легнат на земята и ги ритали неколкократно, пише в искането на главния прокурор. Образувано е предварително производство, а през 2001 г. обвинителния акт срещу 7-те служители е внесен в Софийския военен съд. Делото е връщано няколко пъти, като през 2004 г. съдът прекратява наказателното производство.

ЕСПЧ заключава, че Софийският военен съд е прекратил производството без убедителни причини, което е довело до това обвиняемите д не бъдат предадени на съд и е осигурил тяхната безнаказаност за побоя, се посочва в искането на главния прокурор.


 

 

 

 

За мнения и технически проблеми използвайте: web_support@vks.bg.