Върховен касационен съд

Съдебен акт

ОПРЕДЕЛЕНИЕ
София, 11.08.2022 г.

Петчленен състав на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, формиран на основание чл. 29г, ал. 4 от Закона за съдебната власт,
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ХИНОВА
ЧЛЕНОВЕ: БИСЕРКА ЦАНЕВА
ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА
БОНКА ДЕЧЕВА
ТАНЯ ОРЕШАРОВА

изслуша докладваното от съдията ТАТЯНА ХИНОВА
дело № 20/2022 година по описа на ВКС, петчленен състав
в закрито заседание, съобрази следното:
С определение от 25.07.2022г. е допуснато изслушване на компютърно-техническа експертиза. С определението за вещо лице е назначен д-р Т. Д. Б.. За попълване на състава на тройната експертиза е разпоредено изпращане на писма до ректора на СУ „Климент Охридски“ и ректора на Технически университет [населено място] за посочване на специалисти за включване в състава на назначената експертиза. В отговор на оправеното запитване е получен отговор от ректора на СУ „Климент Охридски“, с който посочен проф.В. Д.. Посочения специалист е участвал при изготвяне на одитен доклад на системата за електронно гласуване на ВСС, за който факт е уведомил съда с писмо от 09.08.2002г. Настоящият състав счита, че предвид този факт проф.Д. не може да бъде включен в състава на допуснатата експертиза.
В отговор на писмото до ТУ [населено място] съдебният състав е уведомен, че не може да бъде посочен експерт, предвид летния сезон.
С оглед на тези обстоятелства, настоящият състав счете, че следва да бъдат изпратени нови писма до ректорите на СУ „Климент Охридски“, ТУ – [населено място], Нов български университет [населено място] и Университет по библиотекознание и информационни технологии [населено място] за посочване на специалисти с компетентност да отговорят на въпроси по допуснатата компютърно-техническа експертиза, като към писмата се приложат поставените въпроси. По възможност следва да бъдат посочени имена на двама специалисти. В писмото до ректора на СУ „Климент Охридски“ да бъде указано, че проф.В. Д. и проф.К. С. не могат да участват в експертизата като вещи лица.
Във връзка доказателствени искания на жалбоподателите по делото са постъпили писмени доказателства от Висшия съдебен съвет с писмо изх.№ВСС-10921 от 03.08.2022г., подробно описани в съпроводителното писмо, както и в приложен към него опис на изпратените материали. Подробно описаните писмени доказателства в съпроводителното писмо и описа към него следва да бъдат приети по делото.
С писмо изх.№ВСС-9650 от 05.08.2022г., по доказателствено искане на жалбоподателите са изпратени разпечатки на хартиен носител на списъците на съдиите с активирани по реда на чл.11, ал.5 от Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите /Правилата/ талони за гласуване на 25.06.2022г. и 26.06.2022г., както и разпечатка на хартиен носител на гласувалите, за които е удостоверено, че са се регистрирали и са упражнили право на вот чрез електронно гласуване на 25.06.2022г. и 26.06.2022г. Посочените разпечатки са представени и на електронен носител /CD/. Съдът констатира, че в представените списъци на съдиите с активирани по реда на чл.11, ал.5 от Правилата талони в колона са посочени лични данни - дата на раждане. Предвид посочената в списъците информация, настоящият състав счете, че тези списъци, ведно с електронния носител, следва да се върнат на ВСС, с молба да се представят във вид със заличени лични данни. Списъците на гласувалите съдии, за които е удостоверено, че са се регистрирали и са упражнили право на вот чрез електронно гласуване на 25.06.2022г. и на 26.06.2022г. следва да бъдат приети като писмени доказателства. Страните следва да се уведомят за постъпилите писмени доказателства, като им се даде възможност да се запознаят и да изразят становище.
Настоящият състав счете, че не следва да бъде допуснат до разпит сочения от жалбоподателите свидетел Т. Д. С., тъй като посочените обстоятелства са удостоверени с представени по делото писмени доказателства.
По изложените съображения този петчленен състав формиран на основание чл. 29г, ал. 4 ЗВС, състоящ се от трима съдии на ВКС и двама съдии на ВАС,
ОПРЕДЕЛИ:

ДА СЕ ИЗПРАТЯТ писма до ректорите на СУ „Климент Охридски“ [населено място], ТУ – [населено място], Нов български университет [населено място] и Университет по библиотекознание и информационни технологии [населено място] за посочване на специалисти с компетентност да отговорят на въпроси по допуснатата компютърно-техническа експертиза, като към писмата се приложат поставените въпроси и по възможност бъдат посочени имена на двама специалисти.
Да се уведоми ректорът СУ „Климент Охридски“ [населено място], че в състава на експертизата не могат да бъдат включвани като вещи лица проф.В. Д. и проф.К. С..
ПРИЕМА И ВЛАГА като доказателства подробно описаните писмени доказателства в съпроводителното писмо и описа към него в писмо изх.№ВСС-10921 от 03.08.2022г. на Висшия съдебен съвет.
ПРИЕМА И ВЛАГА като доказателства по делото Списъците на гласувалите съдии, за които е удостоверено, че са се регистрирали и са упражнили право на вот чрез електронно гласуване на 25.06.2022г. и на 26.06.2022г.
ВРЪЩА на ВСС списъци на съдиите с активирани по реда на чл.11, ал.5 от Правилата талони, ведно с електронния носител, с молба да се представят във вид със заличени лични данни.
НЕДОПУСКА до разпит като свидетел Т. Д. С..
Да се уведомят страните с изпращане на препис от определението.
Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ: