Върховен касационен съд

Уеб браузeрът ви е много стар и сайтът не се изобразява правилно

ПРЕСОФИС

Новини и официални съобщения на ВКС

 

След окончателно решение на ВКС петима от подсъдимите по делото „Килърите 3“ са с наложени наказания „лишаване от свобода“

С Решение № 149/18.09.2019 г. по наказателно дело № 490/2019 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя въззивното решение от 07.02.2019 г. по в.н.о.х.д. № 24/2018 г. на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) само в частта подсъдимият Борислав Николов да е извършил престъплението по чл. 321 от НК при наличието на квалифициращия признак „групата да е създадена с користна цел“, като го оправдава само по този квалифициращ признак. Оставя в сила въззивното решение в останалите му атакувани части. Решението не подлежи на обжалване и протест.

След окончателното решение на ВКС осъдените ще изтърпяват следните наказания: Милчо Петров – 10 г. „лишаване от свобода“, Васил Василев – 5 г. „лишаване от свобода“, Иван Цветков – 3 г. „лишаване от свобода“, Калоян Томов – 3 г. „лишаване от свобода“, Димитър Начков – 1 г. „лишаване от свобода“, отложено с изпитателен срок от 4 години.

Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложените от съда наказания.

Делото е образувано по протест и жалби срещу решението на АСНС, с което е изменена присъдата по н.о.х.д. № 761/2014 г. на Специализирания наказателен съд. С нея: Милчо Петров е признат за виновен по обвинението за убийство и за ръководене на организирана престъпна група (ОПГ) и участие в нея, като групата е била въоръжена, осъден е на 18 г. за първото престъпление и на 7 г. „лишаване от свобода“ за второто, като съдът е определил едно общо най-тежко наказание – 18 г., увеличено на основание чл. 24 от НК на 20 г. „лишаване от свобода“; Васил Василев е признат за виновен за ръководене на ОПГ, като групата е била въоръжена, и за държане на огнестрелно оръжие без разрешение, като за първото престъпление е осъден на 7 г., а за второто на 2 г. „лишаване от свобода“ и съдът е определил едно общо най-тежко наказание в размер на 7 г. „лишаване от свобода“; Борислав Николов е признат за виновен за участие в ОПГ, която е била въоръжена, и осъден на 2 г. „лишаване от свобода“; Иван Цветков е признат за виновен за участие в ОПГ, която е била въоръжена, и осъден на 3 г. „лишаване от свобода“; Димитър Начков е признат за виновен за участие в ОПГ, която е била въоръжена, и осъден на 1 г. „лишаване от свобода“; Калоян Томов е признат за виновен за участие в ОПГ, която е била въоръжена, и осъден на 3 г. и 3 м. „лишаване от свобода“; Йордан Костадинов, Георги Георгиев, Евгени Миленов, Марио Арнаудов и Мартин Николов са признати за невиновни и оправдани по обвинението за участие в ОПГ; Мария Василева е оправдана по обвинението за държане на огнестрелно оръжие без разрешение.

С решението си АСНС изменя първоинстанционната присъда, като Василев, Петров, Цветков, Начков и Томов са признати за невинни и оправдани по обвинението престъплението по чл. 321, ал. 3 от НК да е извършено при квалифициращия признак ОПГ да е създадена с користна цел. По отношение на Борислав Николов, Йордан Костадинов и Георги Георгиев за участието им в ОПГ наказателното производство е прекратено. Василев е признат за невинен да е ръководил ОПГ съвместно с определено лице за определен период от време. Подсъдимите Петров, Цветков, Томов и Начков са признати за невиновни в това групата да е ръководена в периода 12.10.2005 г. – 23.09.2007 г. от Василев. С решението е намален размерът на наказанието „лишаване от свобода“ на част от подсъдимите: на Василев – от 7 на 5 г.; на Петров – от 18 на 10 г., като е отменено приложението на чл. 24 от НК; на Томов – от 3 г. и 3 м. на 3 г. Наложеното на Начков наказание от 1 г. „лишаване от свобода“ е отложено с изпитателен срок от 4 години.

Тричленният състав на ВКС приема за неоснователни касационните жалби и протеста. Върховните съдии не приемат доводите за нарушения на процесуалните правила, свързани с негодност на доказателствената основа (ползването в изграждане на решаващите изводи на съдилищата на показанията на свидетелите Методиев, Николов, Петрова и обясненията на подсъдимия Георгиев). Според съдебния състав на ВКС въззивната инстанция законосъобразно е приела за годни и съответно е обсъждала показанията на свидетеля Методиев, тъй като е предприела всички мерки за гарантиране условията за спазване на състезателното начало, като е предоставила възможност на подсъдимите и защитата им за задаване на въпроси и е осигурила възможност за разгръщане в пълен обем правото им на защита. Върховните съдии не споделят и възраженията срещу годността на показанията на свидетеля Николов, доколкото при неговото отсъствие в съдебното производство страните са ограничени в правото си да задават въпроси. НПК обаче допуска изключение в конкретно предвидени хипотези, като за свидетелите те са регламентирани в чл. 281. Съдебният състав на ВКС не приема доводите за накърнено право на защита по отношение на годността и на показанията, депозирани от свидетелката Петрова на досъдебното производство пред съдия. Прочитът на съдебните актове и на АСНС, и на първата инстанция не очертават извод за позоваване на ненадлежно приобщени обяснения, дадени от подсъдимия Георгиев по досъдебното производство, пише още в решението.

Тричленният състав на ВКС не приема твърденията относно нарушения на процесуалните правила, свързани с порочност в аналитичната дейност на въззивния съд. В мотивите се посочва, че и двете инстанции по същество са били обяснимо затруднени в доказателствената си дейност от постъпателното развитие на различните наказателни производства, протекли в различно време, но имащи за предмет отделни етапи от съществуването и функционирането на процесната ОПГ. Въззивният съд е обсъдил задълбочено доказателствената съвкупност. В обхвата на автономната си аналитична дейност относно показанията на свидетелите, свързани пряко с организираната престъпна група, недвусмислено и ясно е посочил принципното си виждане за отражението към преценката за достоверност на данните за личността им, процесуалното им поведение, както и обстоятелството, че става въпрос за свидетелски показания, дадени от лица, участвали в съответната ОПГ. „Възприемането на извлечените от съответното доказателствено средство относими обстоятелства изисква тяхното съпоставяне с другите доказателства и точно това е направил съдът, като действията му не са произволни или както се твърди по „непонятна логика“, а следват точно определените процесуални правила за проверка на доказателствата с оглед преценката за доверяването им като правдиви и истинни, спомагащи за разкриване на обективната истина“ – пише в решението на ВКС.

По отношение на възраженията за липса на мотиви върховните съдии пишат в решението си, че АСНС е отделил в мотивите си място за всички възражения на страните и в този смисъл са неоснователни развитите в тази насока оплаквания.

Не са основателни и доводите за нарушение на материалния закон, категорични са съдиите от ВКС. Според тях изложените от въззивният съд съображения са ясни и юридически верни, а съответствието между фактите и правната им оценка обуславя цялостното заключение за материалната законосъобразност на проверявания съдебен акт.

В решението на ВКС се посочва, че в условията на допустимата служебна намеса относно правилното приложение на материалния закон въззивното решение следва да се отмени само в частта подсъдимият Борислав Николов да е извършил престъплението по чл. 321 от НК (за което осъдителната присъда е отменена и производството е прекратено от АСНС) и при наличието на квалифициращия признак „групата да е създадена с користна цел“, като същият бъде оправдан само по отношение на тази квалификация. В обхвата на предявеното му обвинение посоченият квалифициращ признак е включен, но в присъдата липсва произнасяне както в осъдителната, така и в оправдателната ú част, като въззивната инстанция също е пропуснала да се произнесе.

По отношение на доводите за явна несправедливост на наложените наказания върховните съдии пишат в решението си, че дейността на АСНС по индивидуализиране на наказанията е законосъобразно извършена, поради което не са налице основания, обуславящи необходимост от увеличаване, респективно от тяхното намаляване.

СЪДЕБНА ПРАКТИКА
Тълкувателни дела Дела с изключителна значимост и интерес Дела за организирана престъпност Дела за корупционни престъпления Регистър на делата срещу журналисти и медии Регистър на делата за трафик на хора Уведомления за разследване на главния прокурор или на негов заместник Регистър на отводите Искания до Kонституционния съд Преюдициални запитвания Формуляри
ЗА СЪДА
Състав и структура Нормативна уредба Декларации ЗПКОНПИ Документи ЗДОИ Документи ЗЗЛД История на ВКС Анализи и доклади Конкурси Профил на купувача Учебни и почивни бази Ведомствени жилища
СЪДЕБНА ПАЛАТА
Обща информация История и архитектура